Beleggingshypotheek

De kapitaalopbouw bij een beleggingshypotheek vindt niet plaats in een levensverzekering maar op een aparte beleggingsrekening. De keuze van beleggingsfondsen is bij deze vorm over het algemeen zeer ruim. Het rendement op de ingelegde gelden is afhankelijk van de resultaten van deze fondsen. Hierdoor kan het eindkapitaal niet gegarandeerd worden.

Doordat het vermogen niet wordt opgebouwd in een verzekering is het niet mogelijk om te profiteren van de fiscale vrijstelling in box I. Het vermogen wordt dan ook tussentijds belast met de vermogensrendementsheffing in box III. Er geldt echter wel een vrijstelling in box III, deze is in 2007 € 20.014 per persoon.

In tegenstelling tot de levenhypotheek met beleggingsverzekering is de kostenstructuur van de beleggingshypotheek zeer transparant. Tevens biedt de beleggingshypotheek nog meer flexibiliteit, de inleg kan worden verhoogd of verlaagd, en onder voorwaarden kunnen er tussentijds bedragen worden opgenomen van de beleggingsrekening.

Het risico van overlijden kan niet worden geregeld via de beleggingsrekening, vaak wordt er dan ook een losse overlijdensrisicoverzekering afgesloten.

grafiek_belegging2.gif

De voordelen:

De nadelen: